Σκάντζουρα - βορινός όρμος

Σποράδες – Σκάντζουρα

Είναι το νοτιότερο νησί του Θαλάσσιου Πάρκου των Σποράδων, με έκταση 7,7 τ.χλμ και ψηλότερη κορυφή τα 107 μετρα. Απέχει 10 ν.μ. από τη Στενή Βάλα της Αλοννήσου και στη δυτική του πλευρά βρίσκονται διάσπαρτες πολλές μικρές βραχονησίδες, οι “Κασίδι”, “Λαχανού”, “Πολεμικά”, “Στρογγυλό”, “Πράσο”, “Σκαντίλι” και “Κόρακας”.

Τα Σκάντζουρα από μόνα τους αποτελούν έναν πολύ ενδιαφέρον προορισμό, αλλά και έναν υπέροχο σταθμό ξεκούρασης και διανυκτέρευσης, αν κατευθυνόμαστε προς το νότο.

Διαθέτει δυο πολύ όμορφα φυσικά λιμανάκια στη νοτιοδυτική πλευρά του, όπου μπορούμε να διαμείνουμε απολαμβάνοντας τα υπέροχα νερά τους.

Ένα εγκαταλελειμένο μοναστήρι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του νησιού.

Σκάντζουρα - εγκαταλελειμένο μοναστήρι
Σκάντζουρα – εγκαταλελειμένο μοναστήρι.

Η διαδρομή από το μονοπάτι προς το μοναστήρι είναι εκπληκτική και η θέα θα σας αποζημιώσει όταν ανεβείτε στην κορυφή.

Σκάντζουρα - θέα από το μοναστήρι
Σκάντζουρα – θέα από το εγκαταλελειμένο μοναστήρι.

 

Το Λιαδρομίτικο, που είναι και το κυρίως φυσικό λιμάνι του νησιού και βρίσκεται στη βορινή πλευρά της αρχής της χερσονήσου που καταλήγει στο ακρωτήρι Κόρακας.

Μέσα στον όρμο, που βλέπει δυτικά, σχηματίζονται δυο μικρά κολπάκια. Ένα στη βορινή πλευρά του, στο μυχό του οποίου σχηματίζεται μια όμορφη παραλία και ένα στη νότια πλευρά του, όπου συνήθως διανυκτερεύουν οι ψαράδες της περιοχής.

Μπορούμε να διανυκτερεύσουμε εδώ με μεγάλη ασφάλεια, αφού και τα δυο κολπάκια παρέχουν πολύ καλή προστασία από τα μελτέμια.

Σκάντζουρα - νότιος όρμος
Σκάντζουρα – νότιος όρμος

Σκάντζουρα - βορινός όρμος
Σκάντζουρα – βορινός όρμος.

 

Το δεύτερο φυσικό λιμανάκι, η Χαρουπιά, βρίσκεται στη νότια πλευρά της ίδιας χερσονήσου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα σημεία των Σποράδων. Είναι ένας στενόμακρος όρμος, που καταλήγει σε μια πολύ μικρή αμμουδιά.

Σκάντζουρα - Χαρουπιά
Σκάντζουρα – Χαρουπιά.

Σκάντζουρα - ηλιοβασίλεμα
Σκάντζουρα – ηλιοβασίλεμα από το νότιο όρμο.

el