Περιστέρα - παραλία

Σποράδες – Περιστέρα

Θέση: Ανατολικά της Αλοννήσου
Έκταση: 16 τ.χλμ
Ψηλότερη κορυφή: 259μ.

Η Περιστέρα εκτείνεται παράλληλα προς τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου και είναι ακατοίκητη.

Το όνομα Περιστέρα το έλαβε από το σχήμα της, ενώ η ονομασία “Ξηρό” της δόθηκε γιατί υστερεί πολύ από την Αλόννησο ως προς την βλάστηση. Το έδαφός της καλύπτεται κυρίως από μακία και φρύγανα, όπου βοσκάνε λίγα κατσίκια. Η ψηλότερη κορυφή του φτάνει τα 259 μέτρα.

Περιστέρα - παραλία
Περιστέρα – παραλία.

Η Περιστέρα παρά το μικρό της μέγεθος έχει και αρκετές αξιόλογες παραλίες, όπως είναι οι όρμοι Κοκκαλιάς, Κεφάλι, Περιστέρι, Κούνουπας, Λιβαδάκια, Καλαμάκια, Βασιλικό, Ταρσανάδες, Ξύλο και Σπασμένη. Υπήρχαν δύο οικισμοί βοσκών στο νησί, ο ένας στη θέση Μνήματα στο νότιο μέρος και ο άλλος στην τοποθεσία Λιβάδια στη βόρεια πλευρά.

Στην περιοχή Καλαμάκι υπάρχει ένα μισοβυθισμένο σύγχρονο ναυάγιο της φορτηγίδας “Αλόννησος” που είναι εύκολα επισκέψιμο.

Περιστέρα - ναυάγιο φορτηγίδας "Αλλόνησος".
Περιστέρα – το σύγχρονο ναυάγιο της φορτηγίδας “Αλλόνησος”.

 

Όμως στην δυτική πλευρά στο πέρασμα με την Αλόννησο το 1985 ο Δημήτρης Μαυρίκης ανακάλυψε ένα ναυάγιο της κλασσικής περιόδου , ίσως το σημαντικότερο που έχει βρεθεί.

Το ναυάγιο περιέχει περισσότερους από τέσσερις χιλιάδες αμφορείς μεταξύ άλλων αντικειμένων, ενώ με την πάροδο του χρόνου δημιούργησε ένα ανάχωμα μήκους 25μ. πλάτους 10μ. και 3μ. σε ύψος. Το αθηναϊκό φορτηγό πλοίο, το οποίο βυθίστηκε σε βάθος περίπου 30μ. γύρω στα 420 – 400 π.Χ. μετέφερε αμφορείς κρασιού και είχε προορισμό τη σημερινή Σκόπελο με αφετηρία τη Μένδη της Χαλκιδικής και την Πεπάρηθο. Το πλοίο ζύγιζε περισσότερο από 126 τόνους γεγονός που αποκαλύπτει σε αντίθεση με τις προηγούμενες πεποιθήσεις, ότι οι Έλληνες ήταν εξαιρετικά ικανοί στη ναυπηγική, ακόμη και σε τόσο μεγάλα για εκείνη την εποχή μεγέθη.

Από τον Αύγουστο του 2020 είναι επισκέψιμο.

Περιστέρα - αρχαίο ναυάγιο
Το ναυάγιο της Περιστέρας μετά τους καθαρισμούς και την απομάκρυνση των φερτών υλικών.
el