Κυρά Παναγιά - όρμος Πλανήτης

Σποράδες – Κυρά Παναγιά

Θέση: Βορειοανατολικά της Αλοννήσου
Έκταση: 25 τ.χλμ
Ψηλότερη κορυφή: 299μ.

Με έκταση 25 τ.χλμ η Κυρα Παναγιά είναι το μεγαλύτερο από τα ερημονήσια. Οι λόφοι της κυμαίνονται μεταξύ 169 και 299 μέτρων. Ήταν η αρχαία Αλόννησος, μετέπειτα Πελαγονήσι. Σήμερα το νησί είναι ιδιοκτησία της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, και οφείλει την ονομασία του στο ομώνυμο μοναστήρι.

Ο όρμος του Πλανήτη στα βορειοανατολικά είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Το άνοιγμα του έχει πλάτος περίπου 80 μέτρα και ύστερα χωρίζεται σε ένα δυτικό και ένα νότιο τμήμα πλάτους μερικών εκατοντάδων μέτρων το καθένα.

Φτάνοντας με το ιστιοπλοικο στον Πλανήτη απορεί κανείς πως, με τέτοιο ιδανικό φυσικό λιμάνι, δεν αναπτύχθηκε εδώ κάποιος οικισμός.

 

neusis_at_kyra_panagia
Το Νεύσις στην Κυρά Παναγιά

Εξαιρετικό ασφαλές αγκυροβόλιο. Αφήνει τον επισκέπτη να απολαύσει την απαραβίαστη φύση και την ηρεμία του αιγαιοπελαγίτικου τοπιού

Δύο μεγάλους φυσικούς όρμους διαθέτει η Κυρά Παναγιά: τον Άγιο Πέτρο στα νοτιοδυτικά και τον Πλανήτη στα βορειοανατολικά του νησιού.

Στον Άγιο Πετρο άραζαν και τα πλοία των Βυζαντινών ναυτικών και κάποιο από αυτά αγκυροβόλησε μόνιμα στο βυθό του όρμου, ένα ναυάγιο που ακόμη παραμένει ανεξερεύνητο από τους αρχαιολόγους.

Κυρά Παναγιά - όρμος Άγιος Πέτρος
Κυρά Παναγιά – όρμος Άγιος Πέτρος

Στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το μοναστήρι, χτισμένο το 1100 μ.Χ. Μέχρι το 1984 υπήρχε ακόμη εδώ ένας μοναχός. Το μοναστήρι βλέπει στη θάλασσα από ψηλά και μοιάζει περισσότερο με μικρό φρούριο, θυμίζοντας τις εποχές που οι πειρατές λυμαίνονταν την περιοχή.

Το φυσικό λιμανάκι του είναι εκτεθειμένο στον καιρό και τα καϊκια μπορούν να το πλησιάσουν μόνο με καλές καιρικές συνθήκες.

Ψηλα από το μοναστηρι σε μέρες με καλή ορατότητα, έχετε μια υπέροχη θέα στο αντικρινό νησάκι Γιούρα και τις βραχονησίδες Παππούς και Γράμμεζα μπροστά του και πιο μακριά στο νησάκι Πιπέρι.

Αν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να δείτε και τον επίπεδο όγκο της Ψαθούρας να ξεπροβάλλει από τη θάλασσα στο βάθος.

Κυρά Παναγιά - μοναστήρι
Το μοναστήρι της Κυρά Παναγιάς.

Πηγές υπάρχουν πολλές στο νησί, γι’αυτό άλλωστε μπορούσαν να έχουν οικόσιτα ζώα εδώ. Το έδαφος της Κυρα Παναγιάς καλύπτεται κυρίως από πουρναρια, μακία και φρύγανα.

Η Κυρά Παναγιά ήταν το κέντρο των ερημονήσων κατά την αρχαιότητα, τα οποία δεν ήταν τόσο έρημα όσο σήμερα. Στο νησί έχουν βρεθεί υπολείμματα νεολιθικών οικισμών και έτσι συγκαταλέγεται η Κυρά Παναγιά στα νησιά του Αιγαίου που εποικίστηκαν από πολύ νωρίς (περίπου 6000π.Χ.).

Κυρά Παναγιά - μικρός όρμος
Κυρά Παναγιά – μικρός όρμος.

Αρχαία θραύσματα βρέθηκαν απέναντι από τη νησίδα Μέλισσα στον όρμο του Αγίου Πέτρου. Μια ολόκληρη αρχαία πόλη πιθανόν να ήταν εγκατεστημένη εδώ, όπως μαρτυρούν τα υπολείμματα τειχών που ανακαλύφθηκαν στην ακτή του όρμου. Το νησί κατοικήθηκε συνεχώς μέχρι την κλασσική εποχή, γνωστό όμως έγινε με τη διένεξη Αθηναίων και Φιλίππου. Από το 5ο π.Χ. αιώνα ανήκε στην Αθήνα. Το 351 π.Χ. ο πεπαρήθιος ληστής Σώστρατος το κατέλαβε και το έκανε ορμητηριό του. Λίγο πριν από το 346π.Χ. ο Φίλιππος κατέλαβε το νησί και εξεδίωξε τον Σώστρατο. Οι Αθηναίοι όμως, στους οποίους ανήκε το νησί, παραπονέθηκαν και ο Φίλιππος δέχτηκε να το δωρίσει σε αυτούς. Παρ’όλα αυτά οι Αθηναίοι δεν δέχτηκαν και τότε ο ρήτορας Ηγίσιππος εξεφώνησε τον λόγο του “Περί Αλοννήσου”, από τον οποίο σώζονται αποσπάσματα μόνο.

el