Γιούρα - όρμος νοτιοδυτικά

Σποράδες – Γιούρα

Θέση: Βορειοανατολικά από τη Κυρά Παναγιά και νοτιοδυτικά από το Πιπέρι (N39°22.177′ E24°08.914′ αγκυροβόλιο με το μονοπάτι για το φυλάκιο).
Απόσταση από το Πατητήρι είναι στα 21νμ.
Έκταση: 11 τ.χλμ
Ψηλότερη κορυφή: 570μ.

Τα Γιούρα ή αλλιώς η αρχαία Γεροντία, είναι ένας μεγάλος γκρίζος βράχος που βγαίνει μέσα από τα βαθυγάλανα νερά.

Σποράδες - Γιούρα
Γιούρα – Σποράδες

Έχει έκταση μόλις 11 τ.χλμ και οι ακτές του είναι απόκρημνες και βραχώδεις. Η ψηλότερη κορυφή του είναι 570 μέτρα και στη μεγαλύτερη έκταση του καλύπτεται από πουρνάρια, μακία και φρύγανα. Απόλυτα δεμένα με αυτό το περιβάλλον είναι τα σπάνια αγριοκάτσικα, ένα είδος κατσικιού που θεωρείται άγριο.

Στο νησί μπορεί να αποβιβαστεί κανείς μόνο από ένα μικρό όρμο στα νοτιοδυτικά. Θα το διαπιστώσετε βλέποντας και το μικρό εικονοστάσι αφιέρωμα σε έναν Αγιορείτη μοναχό όπου έζησε και μόνασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο νησί). Απο δω ξεκινάει ένα απότομο μονοπάτι για τη σπηλιά του Κύκλωπα και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας.

Γιούρα - όρμος νοτιοδυτικά
Γιούρα – όρμος στα νοτιοδυτικά.

Ξακουστή είναι επίσης στα Γιούρα η σπηλιά του Κύκλωπα, όπου σύμφωνα με το μύθο ζούσε ο κύκλωπας Πολύφημος, που τυφλώθηκε από τον Οδυσσέα.

 

Το σπηλαιο βρισκεται σε υψομετρο 150 μ. στη νοτια πλευρα,η εισοδος του βλεπει προς την θαλασσα , είναι πλατια και οδηγει σε ευρυχωρη αιθουσα 40 Χ 50 μετρων και υψους 15 μ.
Ο διακοσμος του σπηλαιου είναι πλουσιωτατος όπως και τα αρχαιολογικα ευρηματα που εχουν βρεθει.

Γιούρα - σπήλαιο του Κύκλωπα.
Γιούρα – σπήλαιο του Κύκλωπα.

Στη δυτική ακτή, όπου υπάρχει μόνο ένα αγκυροβόλι, στη θέση της πηγής Πλατάνια, βρέθηκαν υπολείματα ενός ναού, πιθανότατα αφιερωμένου στο θεό Ποσειδώνα.

Επισης στα βορεια του νησιου υπαρχει η καταπληκτική παραλία του Πνιγμένου-N39°24.132′ E24°10.924′, (λόγω ενός καλόγερου που βρεθηκε πνιγμένος στη παραλία), με λευκή άμμο και κατάλευκα μαρμαρένια βότσαλα. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχει και σπηλιά με φυσική σκιά σχεδόν όλη την ημέρα όπου αναβλύζει και νερό από τις σχισμές που έχει.

Γιούρα - Σποράδες
Παραλία με καταγάλανα νερά στα Γιούρα.

Η θέα της Ψαθούρας απέναντι με το μοναχικό της φάρο είναι κάτι που θα σας μείνει αξέχαστο.

Το νησί έχει και άλλη μια παραλία το “Λιαδρομίτικο” (N39°23.657′ E24°09.662′) πολύ μικρή σε μέγεθος αλλά μαγευτική με άσπρο βότσαλο.

Πρόσθεσε σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Μέγεθος γραμματοσειράς
Αντίθεση
el