Σποράδες – Αλόννησος

Είναι το ανατολικότερο από τα μεγάλα κατοικημένα νησιά των Σποράδων. Ένα νησί κατάφυτο με πεύκα, ελιές και συκιές, γοητευτικό, ήσυχο, με καταπράσινους λόφους και αμέτρητες παραλίες.

Η έδρα του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρξου Βορείων Σποράδων βρίσκεται εδώ. Μια προστατευόμενη περιοχή όπου η Αλόννησος μαζί με τα άλλα ακατοίκητα νησιά προσφέρουν προστασία  στη Μεσογειακή Φώκια

 

 

Σε αντίθεση με τη Σκιάθο και τη Σκόπελο, η Αλόννησος δεν έχει ακολουθήσει τον μαζικό τουρισμό.

Η παλιά πρωτεύουσα ήταν η Χώρα (λέγεται και παλιά Αλόννησος) και βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου δίπλα σε ένα παλιό κάστρο.

Μετά τον τρομερό σεισμό του 1965, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τη Χώρα και μετακινήθηκαν στο Πατητήρι (που είναι το κύριο λιμάνι του νησιού).

Στη Χώρα, τα παλιά κτίρια που είχαν μείνει για δεκαετίες εγκαταλειμένα, τώρα έχουν γίνει όμορφα εξοχικά σπίτια, ταβέρνες, μπαράκια και γκαλερί.

Το Πατητήρι είναι πολύβουο και εκεί βρεις τα περισσότερα μαγαζιά, αλλά για κάτι πιο παραδοδιακό και πολύ όμορφο, πρέπει να επισκεφτείτε τη Χώρα. Από εκεί η θέα προς όλο το νησί και το το ηλιοβασίλεμα είναι μαγική.

alonnisos_view
Θέα από την Αλόννησο.

Υπάρχουν όμορφα χωριά και παραθαλάσσιοι οικισμοί όπως οι  Ρουσούμ Γυαλός, Βότση, Στενή Βάλα, Καλαμάκια και Αγιος Δημήτριος.

Μερικές παραλίες, που οι περισσότερες βρίσκονται στην Ανατολική πλευρά, είναι η Μηλιά, ο Τζώρτης Γυαλός, το Κοκκινόκαστρο, η Αγάλου Λάκκα, η Μουρτιά και η Μεγάλη Άμμος.

Ένα είναι βέβαιο ταξιδεύοντας με το καταμαράν μας στις Σποράδες, ότι στην Αλόννησο θα βρείτε την προσωπική σας παραδεισένια παραλία…

neusis_at_alonnisos
Το Νεύσις στην Αλόννησο.
el